Istorija slovenskih jezika, period Ćirila i Metodija – deo II

Pošto smo objasnili odakle su pošli Ćirilo i Metodije, možemo da idemo dalje sa našom pričom.
Ostavićemo dešavanja u Srbiji i na prostorima Balkana za neku drugu priču, idemo dalje na sever u Moravsku. Kartu ste već videli u postu o glagoljici, nema potrebe da je ponovo postavljam.

Postaviću pitanje, glasno i jasno:
– Ako pretpostavimo da su Ćirilo i Metodije dovoljno dobro znali srpski jezik, ili slovenski jezik, koji se govorio u okolini Soluna ili u Konstantinopolju, kako je moguće da su otišli više od hiljadu kilometara na sever i da su tamo zatekli isti ili gotovo sličan slovenski jezik, koji su mogli toliko dobro da razumeju, da su odmah mogli da započnu sa pisanjem azbuke?

Prema zapisima, Ćirilo i Metodije su stigli u Moravsku 863 godine i iste te godine su osnovali Akademiju za buduće sveštenike, koji će propovedati slovenskom življu na maternjem jeziku. Već 885 godine, akadamija u zamku Devin je imala oko 200 apsolvenata, budućih sveštenika.

U današnjoj priči ćemo zanemariti teoriju, po kojoj je glagoljica već uveliko postojala kao pismo na teritoriji, da kažem Balkana ( a i Srbije), da su je braća Ćirilo i Metodije samo uveli u Moravsku državu, kao zvanično pismo.

Današnja priča je o istoriji Slovenskih jezika.

Poznato nam je da su gotovo svi evropski jezici nastali od jednog zajedničkog prajezika.
Pogledajte ovu interesantnu mapu, koja pokazuje rasprostranjest tog prajezika, uključena je i Vinčanska kultura.

indoevropski jezici mapa
foto

Taj prajezik se podelio kasnije na germanske, romanske i slovenske prajezike.

To znači da su, u jednom trenutku u istoriji, svi pripadnici Germana (budući Englezi, Nemci, Šveđani, itd) govorili jednim jezikom. Isto važi i za pripadnike romanskih naroda pa i slovenskih. Pitanje kada su u okviru tih plemena, odnosno jezika, počeli da se razdvajaju savremeni jezici. Za romansku grupu je to započelo sa raspadom Rimskog carstva, 5. vek.
istorija srpskog jezika
mapa – Credit to “University of Texas Libraries”

Istorija slovenskih jezika

Smatra se da je podela slovenskih jezika započela najkasnije, tako da su u 9 veku, kada su Ćirilo i Metodije živeli, svi Sloveni govorili zajedničkim jezikom, koji je još uvek bio razumljiv za sve pripadnike slovenskih naroda.

“Hörst du, Philosoph, diese Worte? Es gibt keinen anderen außer dir, der dies erledigen kann, so, nimm viele Geschenke und deinen Bruder Method mit, und geh! Weil ihr Saloniker seid, und alle Saloniker sprechen reines Slawisch (Quelle: Vita Methodii) bat Kaiser Michael III. Konstantin um die christliche Mission in Großmähren.”
Izvor: Vita Methodii
Citat preuzet sa – Kyrill von Saloniki

Počuj Filozofe, ove reči! Nema nikog drugog sem tebe, ko ovo može da obavi, uzmi poklone i svog brata Metodija sa sobom, i idi! Vas dvojica ste iz Soluna a svi Solunci govore čistim slovenskim jezikom – molio je car Mihajlo I za misiju u Velikoj Moravskoj.

"moda i stil oblačenja u Vizantij"
foto
Ima raznih teorija u vezi sa istorijom jezika, pa čak i nekih vrlo diskutabilnih. Jedna od tih, recimo, smatra da je dokaz veoma kasnog odvajanja savremenih slovenskih jezika od praslovenskog zajedničkog jezika i savremeno stvaranje novih slovenskih jezika, kao posledica raspada Jugoslavije .