Priča o boginji Tiamat – horoskopski znak Ribe

Znak Ribe, horoskposki znaci – mitoligija

Nekada davno, kada se vreme nije računalo, kada nije bilo ničega, pa ni vremena naravno, započinje priča o boginji Tiamat.
To je vreme kada je postojao kosmos, kao kategorija, ali još nije bilo planete Zemlje, niti bilo kog drugog nebeskog tela. Razlog je bio jednostavan, nije postojla čvrsta materija.

Kreacija

Ali, nekako, samo Tiamat zna kako, iz tog opšteg ništavila, stvorila se ona sama, božanstvo po imenu Tiamat, koje je predstavljalo okeane i mora, svu slanu vodu.

Neko će reći da je Tiamat boginja kreacije, kao Gea u grčkoj mitologiji, oličenje, materinstva i matrijarhata, kreacija u svom prvobitnom obliku. Neko drugi će reći da je Tiamat personifikacija haosa, starija sestra hrišćanske Lilit ili indijske boginje Kali.

Kako god bilo, Tiamat je vladala pra-okeanom. Nije bila sama.

Predstavnci znaka Ribe nikad nisu sami. Za početak imaju sami sebe, znak  Ribe je dualistički, dvojni, pa ako već nisu našli partnera u svetu oko sebe, Ribe će zaroniti u okean svoje duše i naći u sebi samima najboljeg životnog partnera.

 

Tiamat i Apsu

Elem, Tiamat je imala svog partnera, božanstvo slatkih voda po imenu Apsu (Abzu). Mnogo je njima dvoma bilo lepo, sami sebi su bili dovoljni, uživali su u svojim vodenim tokovima i živeli srećno ali ne i dugovečno.

Mešali su oni, tako, svoje vode i tokove, slatke vode sa slanim i obrnuto i nisu mislili o posledicama. A kada se mnogo meša, nešto se i zameša, a i voda se lako zamuti. Dobili su Tiamat i Apsu potomke, najpre dvoje po imenu Lahmu i Lahamu.

A onda je sve krenulo ka svom kraju ili početku, zavisi kako postavimo priču, čijoj strani ćemo se prikloniti.

Jedno je izvesno:

Ribe vole svoju vodu, mirnu i duboku. Ima ona stara izreka, ne diraj lava kad spava. Nešto slično se može priminiti i kod pripadnika ovog znaka – ne talasaj vodu, ili ne muti vodi. Kada se Riba oseti ugroženom u svom okeanu, bolje se sklanjaj, beži brzo koliko te noge nose.

Deca su izrodila svoju decu, pa tako redom, naraštaj je rastao, a svi oni su boravili u telu naše Tiamat, živieli su u slanoj vodi. Deca kao sva deca, bučna, ne misle na druge, traže pažnju i prostor samo za sebe.

A Ribe vole mir i tišinu u svojim dubokim vodama.

To nije bilo dobro. Tiamat i Apsu su se voleli silno i strasno, želeli su samo jedno drugog, svoju ljubav i mir da uživaju u njoj.

Kada Riba voli, to je ljubav toliko velika i silna da količinski može da se meri sa svim okeanima na kugli zemaljskoj.

Bilo je tu šta je bilo, klasičan sukob generacija. Deblji kraj je izvukao „tata“ Apsu. Predstavnici mlađane generacije su mu na prevaru došli glave.
Tiamat je bila van sebe.

Pune ljubavi i strasti, Ribe su neverovatno odane i verne svojim ljubavima, što znači da su i prilično osvetoljubive, ako neko to ugrozi.

znak Ribe

Tiamat i Marduk

Nije bilo druge, došlo je do sukoba, Tiamat sa jedne strane a Marduk, jedan od njenih potomaka sa druge.

Da bi se lakše odbranila Tiamat je stvorila svoju vojsku čudnih bića, bar po našim merilima, kao što su sirene, ženskog i muškog pola, sfinge, mantikore, demone i razne druge ale i zmajeve. Strasne po prirodi, ribe ne biraju sredstva u posvećenosti I odbrani svojih ciljeva.
To nije bilo dovoljno. Pobedio je Marduk, koji sasvim zgodno bio i kralj magije i imao silna čarobna pomagala, ili možemo reći – pobedio je muški princip.

Da ne zaboravimo – Ribe predstavljaju 12 znak Zodijaka, poslednji u nizu. Ali. Zodijak je krug i uvek se iznova zavrti, iz kraja nastaje početak a taj početak izranja iz dubina vodenog prostranstva, kojim vlada znak Ribe.

Samo pitanje je da li je Tiamat zaista izgubila bitku i život pri tom? Da nije bilo Tiamat ne bi bilo ni zemlje ni nebeskog svoda i zvezda na njemu , ni biljaka ni životinja a ni ljudskog roda. Sve to je stvoreno od tela Tiamat. Ona jeste bila na neki način boginja haosa ali haos je neophodan, kao faza iz koje nastaje kosmički poredak i život u njemu. Žrtva je sastavni deo života.

Ribe znaju tako diskretno i tiho da podmetnu svoja leđa ili da daju svaku vrstu žrtve, koje potrebna, za dobrobit svojih voljenih . Kroz istoriju se priča o znaku Riba nastavlja u različitim pravcima a jedno od najpoznatijih je hrišćanstvo, koje ima ribu kao simbol i nastalo je u eri Riba.

Da završimo priču o Tiamat. Kada ju je pobedio i ubio, Marduk je prepolovio njeno telo, koje je imalo oblik vodenog zmaja. Od gornje polovine sačinio je nebeski svod, od repa našu galaksiju Mlečni put. Od druge polovine napravio je zemlju i sve na njoj, od njenih očiju izvore reke Tigar i Eufrat a od glave planine oko izvora ovih reka. Tako je zauvek prepolovljena Tiamat postala prva priča, koja nas uvodi u mitski, vodeni svet astrološkog znaka Ribe, koji po svojoj prirodi pripada dvojnim (duplim) znacima.

Pogledaj: (Ne)omiljeni znak Zodijaka – Devica