Uskršnje priče – jaje kao simbol Uskrsa

 

O zeki kao simbolu Uskrsa sam Vam već ispričala nekoliko priča. Ipak, osnovni simbol Uskrsa je uskršnje jaje.

–  jaje kao simbol Vaskrsa, crveno jaje

Jaje je oduvek bilo simbol rađanja, novog života. Kao simbol je postojalo jako davno, pre hrišćanske tradicije slavljenja uskrsa. Priča kaže da je Marija Magdalena ta, zahvaljujući kojoj je crveno jaje postalo simbol Hristovog vaskrsnuća.

Marija Magdalena je posle Hristovog uskrsnuća krenula da širi vest o tome i došla je do Rima. Tamo je uspela nekako da dođe do rimskog cara Tiberija i stupila je pred njega sa običnim belim jajetm u rukuma, uzvikujući:

– Hrist je vaskrsao, Christ is risen!

"Marija Magdalena i crveno jaje"

Tiberijus se nasmejao i rekao da je mogućnost da je Hrist vaskrsao ista, kao i da jaje u Marijinoj ruci postane crveno.

Naravno, jaje je istog trenutka postalo crveno.

Po drugoj priči, Marija, majka Hristova i Marija Magdalena su stavile korpu sa jajima ispod krsta, na kome je Hrist bio razapet i njegova krv je obojila jaja u crveno. Ta jaja je Marija Magdalena odnela Tiberijusu kao simbol vaskrsnuća.

– Jaje kao simbol rađanja i novog života

Jaje je jedan od najstarijih simbola u ljudskoj tradiciji. Moramo da se vratimo daleko u istoriju, tačnije u vremena, koja istorija ne pamti. U mitologiji prvo jaje, kao simbol je povezano sa Eurinomom.

 

Eurinoma je boginja, koja je rođena iz haosa, Boginja majka, Boginja svega, svih bića i stvari.

Najpre je odvojila nebo od vode i zatim je, zdovoljna svojim delom počela da pleše po vodi. To je bio prelepi ples kreacije, stvaranja. Najpre je stvorila vetar i to joj se veoma dopalo, uhvatila ga je i stvorila zmijoliko stvorenje po imenu Ofion.

Ofion je bio zasenjen njenom lepotom i igrom i naravno, bilo je šta je bilo. Kao rezultat tog čina, Eurinoma je rodila jaje a Ofion se nakon toga obmotao oko jajeta da ga greje svojim telom. Iz tog jajeta su nastali Sunce, Mesec, nebeska tela, zemlja sa planinama i rekama i sam biljni i životnjski svet.

"Orfičko jaje"

Priča se nije naročito lepo završila, ali svet je nastao, kao i simbol jajeta, kao simbol kreacije i stvaranja života.

– Zašto su jaja šarena

Ima jedna lepa nemačka pričica za decu.
Zeka svake godine donosi jaja za decu da se počaste posle dugog posta i ostavlja ih u toku noći na raznim mestim, sakrivene u baštama. Ali, jedne godine je iznenada pao veliki sneg i deca nisu mogla da pronađu bela jaja u snegu. Tužni zeka je odlučio da od tada, svake godine oboji jaje u razne boje, da bi deca uvek mogla da pronađu svoja jaja.

Za kraj evo uskršnjih pozdrava na engleskom i nemačkom:

Christ is risen! Truly, He is Risen!

Christus ist auferstanden! Er ist wahrhaftig auferstanden!