Zimski, božićni praznici i običaji u Nemačkoj – Der Barbarazweig

 

Postoji puno praznika i običaja u Nemačkoj i Austriji, koji su bliži nama, nego marketinški forsirani američki, neki se čak i podudaraju sa verskog aspekta. Često su se uz verske praznike razvili i veoma lepi običaji.

Der Barbarazweig se slavi 4-og decembra.


Šta je Der Barbarazweig

Reč Zweig, der (čita se, cvaig, da se podsetimo – z=c, w=v, ei=ai) znači grana, Blätter oder Nadeln, Blüten und Früchte tragender Teil von Bäumen und Sträuchern, dünnerer Ast.

Brabarina grana je običaj, koji podrazumeva sledeće: na dan 4-og decembra se ubere mala grana sa stabla trešnje, može i nekog drugog voća i stavi se u vodu. Drži se u prostoriji, koja se ne greje i tu negde oko Božića, grana bi trebalo da procveta.

"Božićni običaji u Nemačkoj"– Ko je bila Sveta Barbara ili Sveta velikomučenica Varvara

Barbara je bila lepa, mlada devojka, koja je živela u okolini Izmira u trećem veku naše ere. Otac ju je držao zatvorenu u kuli, da bi je sačuvao za prosca, koga je on odabrao, mada ima i drugih tumačenja. Dok je bio odsutan, na kuli, u kojoj je bila Barbara, čudom se pojavio i treći prozor, što je bio znak da je Barbara prihvatila hrišćanstvo i Sveto trojstvo. Umrla je mučeničkom smrću, nije se odrekla svoje vere.
Srpska pravoslavna crkva slavi praznik Svete velikomučenice Varvare 17-og decembra po novom kalendaru.

– Šta znači ime Barbara

Ima Barbara,tj. Varvara vodi poreklo od grčke reči barbaros, stranac, čudan, neobičan čovek, dok za ženu ima značenje egzotične žene neuobičajane lepote.

Ovo ime je bilo jedno od najpopularnijih u Americi, između 1930 i 1960 god.