Koktel, značenje i poreklo reči

"koktel, poreklo reči"

Svako doba godine, svaka svečanost je pravo vreme za koktele. Predivnog ukusa, raznih boja, udaraju pravo u glavu.
Svejedno, teško im je odoleti.

– Šta u stvari znači reč koktel i kako je nastala

cock (petao) + tail(rep) = cocktail

Da, baš tako, reč je nastala iz navedene kombinacije. Gde i kako, niko pouzdano ne zna.

koktelOno što se koliko toliko, pouzdano zna, je da se termin cocktail prvi put pojavio u jednom američkom časopisu “The Balance”, 1806 godine. Znači reč je nastala davno.

Postoje razne teorije o nastanku te reči.

Recimo, i u davna vremena su se pića, koja su se dobijala mešavinom više vrsta alkoholnih pića, šećera i drugih dodataka ukrašavala raznim biljkama tj. cvetićima, koje su podsećale na rep petla.

kokteliPo drugoj priči, u vreme kada su se pića točila iz bureta, uvek je na dnu bureta ostajala mala količina tečnosti. Neki krčmar se dosetio da te ostatke sipa u jednu posudu i tu mešavinu da prodaje kao novo piće. Cock je nekada bio naziv za tap (crevo, slavinu, koja se koristila za istakanje) a ostaci pića su se nazivali tailings. Eto nam i druge teorije.

Postoji i jedna manje – više politička priča iz doba američke revolucije. Jedna krčmarka, koja je pomagala borbu za otcepljenje od britanske krune, jednom prilikom je ojadila svog komšiju Beitanca, koji je imao farmu pilića. Probrane goste je poslužila otetom pečenom piletinom a nakon toga je u svako piće, koje je poslužila, stavila po jedno kokošije pero.

Dakle teorija ima puno, ali kao što rekosmo, nijedna nije potvrđena. To naravno ne smeta nikome i ne umanjuje uživanje u koktelima.

Mnoge poznate ličnosti su volele koktele, npr. Ernest Heminvej je obožavao Daiquiri , koji se pravi na sledeći način:

– Recept za koktel:
Ingredients:

* 1 1/2 oz white rum
* 1/4 oz maraschino liqueur
* 1/2 oz grapefruit juice
* 3/4 oz lime juice
* 3/4 oz simple syrup

Preparation:

1. Pour the ingredients into a cocktail shaker filled with ice.
2. Shake well.
3. Strain into a chilled cocktail glass.

Ima još puno poznatih, naročito američkih pisaca, koji su bili poznati po svojoj ljubavi prema koktelima. O tome se više može pročitati ovde

 

Na kraju,da ne zaboravimo, tu je i čuveni James Bond i njegov martini – shaken, not stirred.

čaša za koktel

SHARE

2 COMMENTS

  1. Meni se od svih koktela najviše sviđa Molotovljev. 😛 Od raznih koje sam probala, jedini koktel koji mi se svideo je Mojito. 🙂 Htela sam još nešto da napišem o delu kovanice naziva koktel, ali to je vulgarno, pa ću da budem fina ovde kod tebe. 😉

Comments are closed.