Godina gospodnja 1492 i globalizacija

Godina 1492, događaji koji su promenili istoriju

Anno Domini, godina gospodnja ili skraćeno a.d., kako se između ostalog označava hrišćanska era, dakle godine gospodnje 1492, 3. avgusta Kristofer Kolumbo je krenuo na put, koji će izmeniti u svakom pogledu svet, tačnije evroazijski deo, pokrenuće točak istorije i uputiti ga na neke sasvim nove staze, koje su nas u velikoj meri dovele tu gde smo.

Godina 1492 – otkirće Amerike

Ta Amerika, tačnije SAD, vlada, hteli mi to da priznamo ovim današnjim svetom, nametnula je svoje stavove, vrednosti, kulturu i jezik. Internet je tome svemu dodao novu snagu. Ali ista ta Amerika, SAD se itekao bori za taj status. Setite se da li ste ikada odgledali neki američki film, u kome bar u jednoj sceni nije bila njihova zastava u gro planu. Dalje, u nedostatku neke sopstvene, bogate istorijske tradicije, amerikanci su svaki dan u godini proglasili danom nečega, koliko god da to zvučalo banalno.

Na primer 7 avgust je dan prijateljstva, 26 avgust je National Dog Day a 24 septembar je posvećen svim zabranjivanim knjigama tokom istorije, Banned Books Day.

"jevrejske migracije"

Godina 1492 – proterivanje Jevreja iz Španije

Te 1492 godine oko 150.000 Jevreja je nasilno proterano iz Španije, zato što su odbili pokrštavanje.

Turski vladar Bajazit II je dozvolio Sefardskim jevrejima da se bezbedno nasele u Otomanskoj imperiji a po nekim izvorima, poslao i brodove da se prevezu. Naselili su se i na ovim našim prostorima a time se bavi Gordana Kuić u svom predivnom romanu, trilogiji Miris kiše na Balkanu i sotalim svojim delima.

A Srbi i srpske države, šta se tu dešava posle 1389 godine?

Godina 1492 – rođen car Jovan Nenad

Nije baš sve bilo izgubljeno.

Tu je bila država Zeta odnosno Duklja, koja se držala do 1499 godine sa vladarom Stefanom Crnojevićem.
Stefan Vukčić Kosača je vladao vojvodstvom Svetog Save odnosno Hercegovinom.

"car Jovan Nenad, spomenik"

Car Jovan Nenad je imamo svoju, doduše ne baš dugovečnu, ali nezavisnu državu na prostoru današnje Vojvodine, Mađarske i Rumunije. Da budem precizna, smatra se da je on rođen 1492 godine.

Đorđe Branković, srpski despot je vladao u to vreme. Kasnije se zamonašio, dobio ime Maksim i posato je beogradski mitropolit.

 

 

Postoji  podatak da se te davne 1492 godine prvi put pojavljuje naziv Vračar u turskim planovima za osvajanje Beograda.