Gramatika nemačkog jezika i to najbolja

Gramatika nemačkog jezika – predlozi

Često dobijam mejlove sa molbom da preporučim najbolju gramtiku nemačkog jezika. Pošto nisam uvek u mogućnosti da direktno odgovaram na mejlove, mada se stvarno trudim, a sem toga ovo je pitanje veoma često, vreme je da toj temi posvetim post.

Kada mi neko direktno postavi to pitanje, obično odgovarim pitanjem:
– A zašto želiš da imaš gramatiku nemačkog jezika?
Na osnovu mog iskustva, retko ko stvarno i koristi gramtike stranih jezika koje kupi po nečijim preporukama. Lično smatram da gramatike nisu ni potrebne, bar u većini slučajeva.

Savremeni pristup učenju stranih jezika je takav da svi dobri udžbenici u sebi sadrže sve što je potrebno za određeni nivo učenja: lekcije, vežbanja, listu reči i sve gramatičke jedinice koje se na tom nivou izučavaju.

Pročitaj: Nivo A1, nemački – spisak kompletne gramatike

Da ne bi izgledalo da tvrdim pazar i da ne želim da dam preporuke, idemo redom:

1. Štampana izdanja
1.1- Der kleine Duden – Deutsche Grammatik
Dudenova gramatika je klasika, bolje nećete naći. Da na nemačkom jeziku je, šta da se radi, pročitajte uvod posta pa će vam biti jasnije.

"najbolja nemačka gramtika"
1.2 – Udžbenici
Hueber, izadavčka kuća je lider u ovoj oblasti i teško da možete pogrešiti. šta god da odaberete iz njihove ponude.
O mom iskustvu u radu i preporuci sam vam napisala post.
Ali, ponuda je veoma velika pa pogledajte lagano i natenane kompletnu ponudu.
1.3. Samostalno učenje nemačkog jezika, preko engleskog
Postoji opcija i za to, pogledajte sami.
"samostalno učenje nemačkog preko engleskog jezika"

2. Online ponuda
Već sam toliko puta pisala o ovoj temi i linkovala, ali da pratim temu:
2.1. Schubert Verlag
Apsolutno sjajno mesto za učenje nemačkog jezika, pregledno, podeljeno po nivoima i svima dostupno. Stvarno ne postoji izgovor, obavezno ga koristite. Sve što je potrebno da znate o gramatici nemačkog jezika, pronaćićete ovde.

Sličan sajt:
2.2. Lingo4you

Kako samo ime kaže, puno iteraktivnih i pdf vežbica za one sa znanjem engleskog jezika

Pročitaj: Spisak gramatike, nemački nivo A2

Napomena: Sva štampana izdanja, koja sam preporučila, mogu se pronaći u ponudi Educational Centre u Beogradu kao i nabaviti preko njihovog sajta.
Što se tiče domaćih izdanja, kada su u pitanju gramatike nemačkog jezika na našem jeziku, jednostavno nisam upoznata sa njima, pa ih ne mogu komentaristati.
Naravno neće škoditi da pročitate Nemački nije bauk kao i sve postove na ovom blogu u kategoriji Nemački :-).

4 COMMENTS

 1. Meni je zatrebalo nešto malo “konkretnije” od gramatike u udžbeniku pa sam uzeo “Grammatik – ganz klar!”, pokriva od A1 do B1 i zadovoljan sam. Piše sve što i u udžbeniku, ali je zbirno na jednom mestu.

 2. Poštovana Amarilis,
  hvala na linkovanom odgovoru na moje pitanje.

  Moram da odgovorim na Vaš tekst, ja lično volim da imam knjigu sa gramatikom nekog jezika, jer, nekad je jednostavno bolje objašnjeno u njima nego negde drugde.

  Zamolila bih Vas za mišljenje, pošto sam u međuvremenu potražila i sama pronašla knjigu gramatike nemačkog a to je \”Essential grammar of German with exercises\” autorke Monike Reimann.
  Pronašla sam je i među užbenicima u Hueber kolekciji, ali me zanima Vaše mišljenje o njoj. Unapred hvala!

  • Draga Mila,

   Ne mogu da Vam odgovorima na pitanje iz prostog razloga što pišem samo o onim izdanjima sa kojima sam dobro upoznata. Toliko toga ima na tržištu i stvarno mi je nemoguće da sve to otpratim, kako iz finansijskih tako i iz praktičnih razloga. Najvažnije je da ste Vi zadovoljni.

 3. Sad uradih test (Schritte – za koji ste dali link ) i imala sam 47 tacnih odgovora od 50. Pise da pocnem sa Scritte3 Lektion 1. Sta to zapravo znaci?

Comments are closed.