Kečap, priča o poreklu, Kinezima i usoljenoj ribi

Kečap, istorija kečapa

Priča o kečapu počinje jako davno, pre otprilike 400-500 godina i to tamo gde se najmanje nadamo, u Aziji negde na području Kine, Vijetnama, Malezije i Indonezije.

Ono što je još interesantnije priča počinje bez paradajza.

Još tamo negde u 17 veku, misionari su na području Kine uživali u lokalnom specijalitetu po imenu kê-tsiap ili kôe-chiap ili kê-chiap. To je bio sos, koji je u osnovi imao usoljenu ribu u salamuri sa dodatkom nekih začina, tačnije ova reč se odnosila na tečnost koja je ostajala posle procesa fermentacije ribe.

Druga varijanta je da reč potiče iz vijetnamskog jezika, tačnije iz vijetnamske kuhinje gde se odnosila na sos baziran na sojinom zrnevlju.

U Indoneziji reč sličnog izgovora znači jednostavno – sos.

Kako god da je bilo, što se tiče porekla reči, sos baziran na usitnjenoj, usoljenoj ribi je prenesen u Evropu i počeo je da se pojaljuje u receptima kao „high East-India Sauce“

Do sredine 18-og veka novi sos je postao veoma popularan u Engleskoj, tako da je počela i masovnija proizvodnja. Počele su da se prave i varijacije osnovnog recepta, pa su se sastojci proširili na pečurke, orahe, sirće, belo vino. Ipak u osnovi je to ostao sos od ribe.

Da bi došli do proizvoda, koji danas koristimo pod imenom kečap, mora se sačekati da se recept za ovaj sos prenese preko okeana u Ameriku. Tamo je najpre morala da se ustali sadnja paradajza i zatim da se smisli način, kako da se paradajz održi i konzervira za upotrebu tokom cele godine. Nije bilo druge, nego kuvanje i pasiranje.

"najpoznatiji američki kečap heinz"Prvi recept za sos od paradjza pod ovim imenom je objavljen 1801, bar je tako zabeleženo. Tada se po prvi put dodaje zaslađivač u ovaj sos.

Vremenom je, kako to u Americi obično ide, uz mnogo preduzimljivosti i marketinga, kečap postao omiljen širom SAD.
1876 kompanija Heinz predstavlja svoj Tomato Ketchup i ostalo je istorija.

Što se tiče Evrope, jedna od prvih kompanija koja se bavila industrijskom proizvodnjom soseva je Zeisner. Počela je sa radom 1902 godine a prvi kečap je sa trake izašao 1937 godine.

"nemačka varijanta kečapa"
foto

3 COMMENTS

  1. Vodeći se prethodnim postom o medijapanu, očekivala sam da i reč kečap potiče od engleskog “catch up”. 🙂

Comments are closed.