Months of the Year – kako su meseci u godini dobili ime u engleskom, srpskom, latinskom – Part I

 

Pošto sve znamo o danima u nedelji, kako se kažu na engleskom, kako su i po kome dobili ime, o tome sam pisala u prethodnim postovima, sad je red da se malo pozabavim i mesecima u godini, kako se kažu na engleskom, imaju li svoju priču i sve ostalo, kako to već postao običaj.


Znamo da meseci nemaju isti broj dana, a koliko koji ima, računa se i kod nas i u kod malih Engleza isto:

"koliko koji mesec ima dana"

A month is a unit of time, used with calendars, which was first used and invented in Egypt, as a natural period related to the motion of the Moon. link.

Ovako počinje odrednica o mesecu, kao kalendarskom pojmu u Wikipedii.
Dakle, mesec (month – manth, recimo je najbolja transkripcija, pošto nemam sve oznake za englesku transktipciju), kao jedinicu za protok vremena u kontekstu kalendara, su prvi smislili i koristili Egipćani.

Ali, naš savremeni kalendar smo preuzeli, nasledili od Rimljanja. Rimljani su prvobitno imali 10 meseci i godina je počinjala u martu, što je tada svima i bilo logično, tada sa prolećem, počinje novi ciklus buđenja prirode. Zimski period se i nije baš nešto dobro tretirao i nisu postojali meseci za taj period.

Otprilike 700 godina pre nove ere, rimski vladar po imenu Numa Pompilius je rešio da ispravi tu nedefinisanu prazninu u godini i dodao je 2 meseca. Doduše, još to nije bio definitvni kalendar, pošto broj dana u mesecu, još nije bio konačno sređen, pa je Numa dodao i jedan mesec, za zimski period, po imenu Intercalaris, ali to je potrajalo samo do Cezara, koji je uveo red u rimski kalendar i napravio ga ovakvim kakvim ga danas znamo.

"januar je dobio ime po rimskom bogu Janusu"January [ˈdʒӕnjuəri], prvi mesec u godini, posvećen je bogu Janusu.

Janus je bio rimski bog ulaza, pragova, kapija, vrata, početaka i krajeva. Janus ima dva lica, svako na jednij strani glave, kako bi drugačije mogao i da vodi računa o početku i kraju, svega što se dešava. Više o Janusu.
U staro-engleskom se mesec januar nazivao Wulfmonath wolf-month (vučji mesec), because that’s when they roamed in search of food, tada su vukovi zavijali u potrazi za hranom.

 

February,[ˈfɛbrʊərɪ], februar, drugi dodati zimski mesec, ime je dobio po svečanosti Februalia ili Februa, the Roman festival of purification, posvećenoj pročišćenju.

Stari engleski naziv za ovaj mesec je bio solmonath, mud-month, blatnjavi mesec, kada zima polako prolazi ali još ništa ne može da se radi u polju.

– to be continued –