Months of the Year – kako su meseci u godini dobili ime u engleskom, srpskom, latinskom – Part III – Julijanski kalendar

 

Ostalo nam je još 6 meseci i njihova imena. Zamalo da priča bude dosadna u poređenju sa prethodne dve i opisima nastanka imena prvih 6 meseci u godini.
Da tako ne bude pobrinula sa naravano sujeta, želja za prestižom i na neki način žečja za večnim životom ili bar pamćenjem.

Došli smo do sedmog meseca, jula.July (dʒuˈlai), the seventh month of the year, the month following June.
Ovo je mesec posvećen Gaju Juliju Cezaru i njegovoj refermi kalendara, koja je izvršena 4g pre n.e. ili 709 godine od osnivanja Rima.

Prethodna reforma, o kojoj smo već pisali, u velikoj meri je zavisila od veština, sposobnosti i doslednosti sveštenika, kojima je određivanje početka i kraja meseca, bio glavni zadatak. Međutim, to je postao vrlo unosan posao, ljudima je iz raznih razloga odgovaralo da neki mesec produže a neki da skrate, a sveštenici su za odgovarajuću sumu novca rado izlazili u susret. Rezultat je bio da je januar često počinjao leti ili čak u jesen, jun je bio u sred zime , itd. link

 

Odlučno je u korenu, tu praksu sasekao Julije Cezar i sproveo reformu kalendara, koja je bila na snazi sledećih 1600 godina, dok za vreme vladavine pape Gregorija nije izvršena nova reforma – Gregorijanski kalendar, koja je na snazi i dan danas.

U staroengleskom to je mædmonath, meadow-month, mesec kada se stoka terala na livade, na pašu.

"mesec avgust je dobio ime po imperatoru Augustu"– Zašto jul i avgust imaju po 31 dan

Ali, na vlast dolazi sledeći veliki rimski imperator Augustus Caesar , poznat između ostalog po tome što je porazio Kleopatru i Marka Antonija i osvojio konačno Egipat. On je smatrao da je dovoljno učinio za carstvo, da dobije svoj mesec. Sextillus (sex = six), šesti mesec, kako se zvao do tada je dobio ime avgust, August [ˈoːgəst]. Za sada je sve u redu, ali… Avgust je smatrao da je isto toliko važan za Rim, kao i Cezar i zahtevao je da njegov mesec ima takođe 31 dan, kao i juli. Done, sprovedeno. Jadan februar, koji je do tada imao 29 dana, ostao je bez još jednog dana, sveo sa na 28, u prestupnim godinama 29 i taj dan je prebačen u mesec avgust. Pošto je septembar imao 31 dan, pa novembar, i tu je izvršena rotacija. da ne bi baš 3 meseca u nizu imala po 31 dan, pa je ekstra dan prebačen oktobru i decembru.

Staroengleski naziv je Weodmonath, weed-month, stim što je weed ovde u značenju rastinja a ne korova.

Ostatak priče o mesecima nije tako zanimljiv. Zadržani su stari latinski nazivi meseci po rimskim brojevima.

– September: from septem, Latin for “seven”, sedmi, septembar
– October: from octo, Latin for “eight”, osmi, oktobar
– November: from novem, Latin for “nine”, deveti, novembar
– December: from decem, Latin for “ten”, deseti, decembar

"decembar je dobio naziv po broju deset"

Na engleskom to izgleda ovako:

September [səpˈtembə], hæerfestmonath, harvest-month, mesec žetve.

October [okˈtəubə], winmonath, wine-month,mesec kada se pravilo vino.

November [nəˈvembə], novembar, Blotmonath, blood-month, krvavi mesec, kada se stoka klala za zimu.

December [diˈsembə],u staroengleskom ærra Geloa, period paganskih svetkovina.

To je ujedno i kraj priče o mesecima.