Podela suglasnika po mestu izgovora

Kako naučiti podelu suglasnika po mestu izgovora za 2 minuta?

 

Današnja tema je kako naučiti podelu suglasnika po mestu izgovora za 2 minuta (maximalno). Provereno i lako.
Ideja nije moja, smislili su je neki kreativni nastavnici, mi smo samo malo to doradili, neke rečenice preradili, dodali lepe šarene sličice i testirali, svi zapamte iz prve, na moju veliku radost. Napravila sam im flashcards i nema problema.

Evo, da pređemo sa reći na delo:

Podela suglasnika prema mestu izgovora u srpskom jeziku

1. Usneni P, B, M

Plovi brod morem.

2. UsnenozubniF, V

Ferari vozim.

3. Zubni, (dentalni): T, D, S, Z, C

 

jednačenje suglasnikaTamo, daleko crveni se zvezda.

 

 

 

4. Nadzubni (alveolarni): L, R, N

Roda leti nebom.

šljiva

5. Prednjonepčani (palatalni): J, Lj, Nj, Ć, Đ, Š, Ž, Č, Dž

Čiča Djordje žvaće šljive, njegova ćerka Ljilja jede em.

 

6. Zadnjonepčani (velarni): K, G, H

Kako god hoćeš!

To je to.
Nekome može da izgleda da sam pretrpala post sa sličicama, ali to je ono što se pamti najbrže i vezuje za rečenice, ostalo ide samo po sebi.

Ko više voli klasičan pristup temi, izvoilte.

8 COMMENTS

 1. Tako se to radi!

  Svaka generacija imala je neku svoju rečenicu. Govorila sam deci koji su glasovi, a onda su oni sastavljali rečenice, pri tom su imali uputstvo da rečenica bude što smešnija ili što gluplja – tako će je zapamtiti sigurno. I onda oni smišljaju. Dok nekoliko njih smisli svoju rečenicu i dok izaberemo onu koja nam se najviše dopada, svi su već zapamtili glasove.

  Na primer, za zvučne konsonante bila je i ovakva: Baba Grdi Decu, Đake, Željku, Zorana – DŽabe (B, G, D, Đ, Ž, Z, DŽ). A kad se svi ti glasovi šapnu, dobiju se njihovi bezvučni parnjaci. Na primer, šapneš B – dobiješ P.

  • Thanks za komentar, ali mene i dalje buni zašto se to tako ne radi. Ti si iz te oblasti konkretno, da li postoji takvo uputstvo ili tako nešto u programu? Na mom uzorku djaka, koji priznajem nije nešto veliki, još manje reprezentativan i svi su, iako iz različitih škola, iz iste beogradke opštine, više njih nikada nije čulo za takav tip vežbi, nego što jeste.

 2. Konkretno, nisam naišla na takvo uputstvo u oficijelnoj literaturi.

  Uvek možeš, i sama znaš, da smisliš neku igricu kroz koju se sve lepo zapamti. Na primer, pitanja za padeže u petom razredu: organizuješ kviz gde neizmenično kažeš padež i očekuješ odgovor s pitanjima za taj padež, a posle kažeš pitanje a oni ti odgovore padežom. Od jednog do drugog deteta, za desetak minuta obiđeš ceo razred… ko pobedi dobije plusić, a svi naučili i nazive i pitanja za padeže! Neki očekuju da to deca uče napamet, i naravno da nailaze na odbojnost.

  Ovaj tvoj blog preporučila sam svim (privatnim) učenicima.

 3. Hvala na velikoj pomoći! Ja sam slične rečenice naučila u osnovnoj školi, zaboravilo se moram priznati, a sada spremam srpski jezik za prijemni ispit za fakultet i dobro mi je došlo da se podsetim! Verovatno podelu nikad ne bih ni naučila da nije bilo profesorke koja mi je otkrila lakši put za pamćenje, i drago mi je što vidim da ima još takvih ljudi koji se trude da deci, na njima blizak, i zanimljiv način olakšaju školske muke! Sve pohvale!
  Evo i jedne rečenice koje se ja sećam a, nadam se, može biti korisna, za zvučne konsonante: berem grožđe, dok Đorđe žuri za džak.
  🙂

 4. Da li imate recenice za druge vrste podela,bezvucne,zvucne….po nacinu tvorbe???Puno bi mi znacilo,treba sad da ucim za prijemni,hvala unapred:)

Comments are closed.