Priča o šeširima (black hat, white hat) i obračun kod OK korala

Priča o šeširima – crni šešir, beli šešir

… a freak for anything and everything that moves on the Internet
Expert for phrases SEO, SEM, black hat (if you got stuck here, no need to read on, this add is not for you)

Verovali ili ne još uvek smo na domaćem terenu a tekst sa kojim sam započela ovu priču je deo oglasa za posao na ovim našim prostorima. Verovatno je u redu napisati oglas na engleskom jeziku, zbog prirode posla se očekuje odlično znanje engleskog jezika. Osim toga veoma je in, kako bi bezveze ovaj oglas zvučao na maternjem nam jeziku.

Freak – da li bi bilo bolje da kažemo fanatik, entuzijasta, monstrum ne daj bože nakaza. Ne ide!
SEO i SEM nisu ni za razmatranje, to bi bilo gotovo skandalozno prevoditi.

Ostade nam black hat.
Šta sad tu ima, crni šešir, to znaju i oni koji ne uče engleski jezik. Da li je tako?
Napomena: Ovo nije priča za internet, SEO i ostale “frikove”.

A priča počinje davno, davno, sredinom dvadesetog veka. Tada su u bioskopima vladali vesterni. Kauboji su bili glavni (Indijanci nisu iz ove priče). Kao i svakoj priči i u vestern filmovima glavni su bili dobri kauboji, koji su se borili za pravdu. A pravda je na strani svetlosti – bela boja, nasuprot tome – crna boja. Pa kako se u vesternima prepoznaju dobri momci za razliku od loših, odgovor je lako – po šeširima.

"white hat, black hat"

Beli šešir (white hat), crni šešir (black hat)

Naravno Gari Kuper je dobrica, beli šešir a Bert Lankaster je neodoljivi i zli vlasnik crnog šešira u legendarnom filmu Vera Cruz.

Šta sad dalje, kakve veze ima obračun kod OK korala sa ovom temom. Nema baš nikakve, ali me se baš fino uklopio u naslov.

Da se vratimo mi u vreme sadašnje, posla nema samo za srećnike ili one koji baš rade na sebi, usavršavaju se na raznim mestima, kako znaju i umeju. Teško da će ih redovno školovnje dovesti do znanja koje je potrebno da bi se stavio crni šešir na glavu i zakoračilo u “tamnu stranu”.

Tema je veoma zastupljena na netu i prihvaćena je kao nešto uobičajeno. U osnovnoj školi već ćete naići na priče, ko je šta hakovao, da li i kako “provalio” šifru nečijeg Facebook profila ili je u pitanju šifra, koju su roditelji stavili da bi sprečili decu da nekontrolisano igraju igrice.

Oni koji se bave hakovanjem ili nekim drugim nedozvoljenim radnjama na internetu se nazivaju black hat, oni koji nose crni šešir.

I tako, polako ali sigurno, broj onih sa crnim šeširom raste i kod nas. A master Jode nigde na vidiku. Kako čujem kabineti za informatiku su manje-više pod ključem u većini škola. A u međuvremenu, ako želite legalni posao, kojim putem ćete krenuti?

crni i beli šeširi na internetu
foto

5 COMMENTS

  1. Ta priča iz vesterna je važila tamo negde do pojave Klinta Istvuda ili Stiv Mek Kvina… A tek Šejn? Da, da… Moja generacija je odrastala sa tim nekim anti-herojima koji su uglavnom nosili SIVE šešire.

    Zato nas valjda i bije ovaj maler…

    • Miodraže, Šejn je odličan primer “belog šešira” ali ova dvojica, gore navedena su baš lep par :-).
      A što se nas tiče, sivi šeširi, siva ekonomija, siva svakodnevica, …..

  2. Kakav god bio šešir bitna je ličnost koja ga nosi, nije sve niti tako crno kod crnog šešira, niti je belo kod belog šešira! 🙂

Comments are closed.