Zertificat Deutsch, ÖSD, Telc – ispiti provere znanja nemačkog jezika priznati u Nemačkoj

 

Onako, među nama, znate li koliko vas me je kontaktiralo sa pitanjem tipa – u koju školu da idem, platiću, potreban mi je bilo kakav certifikat znanja nemačkog jezika. Naravno da se zgrozim i upitam – alo, o čemu pričaš? I odgovor bude manje-više ovakav:

“Moj ujka, radi u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj i našao mi je posao, moram tamo da budem za 1,2,3 meseca. Ali, zbog vize mi je potrebna potvrda, certifikat, diploma o položenom ispitu nemačkog jezika .Nije važno kakva, moj ujak ima ortaka a ortak ima nekog advokata, koji će da sredi papire za, recimo 1.000 evrića. Sve ostalo imam od papira, samo mi ti nedostaje, molim vas, pomozite, ne znate koliko bi mi to značilo, mojoj porodici, ženi, deci, ujni, babi,…”

I sad je neko pomislio da ja tu nešto omalovažavam i nemam razumevanja za tuđe muke.
Naprotiv, stalno se trudim da vam pomognem. Zato ćemo pozdraviti sve ujake, ortake i advokate i pogledati kako stoje stvari u relanom svetu.

Idemo na sajt ambasade Nemačke i to konkretno na stranu koja se bavi zapošljavanjem.
Lepo piše, izovolite, kliknite na kategoriju pod koju vi podpadate i tu se nalazi ama baš sve, što vam je potrebno od papira da bi lepo dobili radnu dozvolu, vizu, šta god vam je potrebno.
Nema laži, nema prevare, molim lepo.
Mi ćemo da zvirnemo ovde – fotke preuzete sa linkovanog sajta, klik na svaku, pa pročitajte šta piše.
Microsoft_Word_-_EWT02-2_Arbeitsaufnahme_26-2BeschV.docx_-_EWT022_Zapoljavanje_shodno_clanu_26_stav_2_Zakona_o_zapoljavanju.pdf_-_2016-02-02_12.29.01

Ovo je za neke opšte slučajeve zapošljavanja, prema njihovom zakonu, pokriva najveći broj slučajeva a za ostale je dato posebno, pa klikćite sami 🙂

Nećemo se baviti drugim potvrdama, samo znanjem nemačkog jezika i tu stoji sledeće -To vam važi za sve kategorije i sve zemlje nemačkog govornog područja – tačka.

Microsoft_Word_-_EWT02-2_Arbeitsaufnahme_26-2BeschV.docx_-_EWT022_Zapoljavanje_shodno_clanu_26_stav_2_Zakona_o_zapoljavanju.pdf_-_2016-02-02_12.28.16

Eto, podvukla, istakla i tu nema šta više da se doda, samo klik na sliku.

Dakle postoje samo 3 ispita – potvrda o znanju nemačkog jezika, koje izdaju Gete institut, Austrijski kulturni centar (ÖSD) i Škole za učenje stranih jezika, koje su certificirane prema Telc-u.

1. Zertificat Deutsch

Gete institut organizuje polaganje ispita za Zertificat Deutsch i o tome sam već pisala pročitaj ovde.
Tu je kraj priče za ovu vrstu certifikata u ovom tekstu.
OSD_Banner_130x240

2. ÖSD

Ovu vrstu ispita oraganizuje Austrijski kulturni centar i evo podataka, termina i cenovnika ovde
Malo da pomognem:
primer ispita B2
materijal preuzet odavde a primeri za ispitni deo razumevanje materijala, koji se sluša je ovde

3. Telc

Ostaju nam Telc ispiti. Tu je izbor malo veći, postoji više akreditivanih škola, znači dovoljno sam vam sve u sitna crevca objasnila. I sad da se razumemo, kada budem imala materijala da pišem o školama, koje te ispite organizuju, ja ću pisati, ne postavljajte mi takva pitanja, raspitajte se sami.

Uostalom, čitajte i ranije postove, možda sam već nešto i pisala na tu temu. Vi umete da pročitate samo naslov i onda tras pitanje.
Na pitanja odgovaram na Facebook stranici Nemački nije bauk.

Puno uspeha u učenju nemačkog jezika!