Pasje vrućine – priča o zvezdi Sirijus

Pasje vrućine, izraz

Kada nam je mnogo, mnogo vruće u julu i avgustu, kada se temperatura penje ka kritičnih 40 C, kako bi to najbolje opisali?

Postoji jedan izraz u našem a i u drugim jezicima a to je – pasje vrućine.

Na engleskom to bi bilo dog days a na nemačkom Hundstage, wärmste Zeit des Jahres in den Monaten Juli und August.

Izraz ipak nije nastao zato što je i najboljim ljudskim prijateljima, psima, jako teško u takvim vremenskim uslovima.
Ne, priča je nastala tako davno, da su se pravi počeci pomalo i zaboravili. Ali, ono što znamo sigurno je da ima veze sa mističnom zvezdom Sirijus.

Zvezda Sirijus

Sirijus je veoma važna zvezda, priče i mitovi o njoj se nalaze u mnogim kulturama i predanjama širom sveta. Najmističnija je verovatno ona, povezana sa predanjem plemena Dogoni sa zapada Afrike. Ali to je neka sasvim druga priča i nju ćemo ovog puta ostaviti po strani.
Mi idemo, naravno u stari Egipat.

Zvezda Sirijus nije vidljiva na nebu tokom cele godine.

U našim krajevima je prilično nisko na horizontu, ali je zato na jugu u Egiptu, uopšte u Africi veoma vidljiva i veoma bitna.

Sirijus je često nazivan – drugo Sunce a period, kada je vladao nebeskim horizontom, zajedno sa Suncem je donosio Egiptu poplave, Nil se izlivao. Nakon povlačenja tih rečnih nanosa, ostajala je plodna zemlja, veoma bitna za poljprivredu tog doba.

U to doba se smatralo da je Sirijus taj, koji svojom vrelinom pojačava toplotu Sunca i dovodi do takvih vremenskih prilika.

Pročitaj: Izraz – terati mak na konac, znečenje i kako je izraz nastao

Sirijus – pseća zvezda

"sirijus, pseća zvezda"
foto, Wikipedia

Povezanost Sirijusa i psa se vidi i na ovoj slici. Sazvežđe Veliki pas ili Canis Major u svom centralnom delu, tj, na vrhu njuške ima zvezdu Sirijus.
Po predanju taj pas je Lelap, pas koji je uvek lovio plen, koji je namirisao.On ima i svog druga, sazvežđe Mali pas i naravno oni su samo pratioci velikog lovca Oriona.

"Orion, Veliki i Mali pas-sazvezdja"

Po starom egipatskom kalendaru godina je počinjala sa pojavljivanjem Sirijusa na horizontu.
U našim krajevima narod je ipak naučio da postoje nekadruga pravila, koja možda više ne važe – a to je da avgust ne bi trebalo da bude tako vreo kao juli – od Svetog Ilije sunce sve milije.

Izgleda, ipak, da Sirijus, Pseća zvezda dominira letnjim nebom, mnogo češće nego što pamte narodna predanja iz ovih krajeva.

Pročitaj: Do zla boga, poreklo i značenje izraza