Šta ustvari znači spelovanje

"šta znači engleska reč spelovanje"

Spelovanje, šta to zaista znači. To je pojam, čije razumevanje i savladavanje zadaje najviše muka prilikom učenja engleskog jezika.

Zamislite samo ovaj scenario:
da se Vuk Karadžić, umesto u Beču i ostalim gradovima, nemačkog govornog područja, obrazovao u Londonu ili Oksfordu! Da, Nemci i nemački jezik, zahvaljujući njima i njihovom ortgrafskom paravilu – Piši kao što govoriš…- danas možemo da uživamo u takoreći savršenoj ortgrafiji u našem jeziku. Nemoj opet da čujem da neko kaže, kako je nemački težak jezik.

Dakle ortografija=spelling

Šta je to ortografija?
Ortho (starogrčki) – ispravno
graphos (starogrčki) – pismo

Ortografija ili engleski spelling znači pravopis.

E sad imamo mi tu još nivoa značenja te reči spelling (imenica) tj. to spell (glagol).

Ono sa čim se susrećemo na početku učenja engleskog jezika, kao pojam, spelovanje je ono čuveno ei, bi, si, di,… To smo valjda do sad savladali. To znači da na početku moramo da naučimo kako se svako slovo u engleskom jeziku čita – to spell = to read letter by letter. Znači spelujemo svoje ime i prezime, tj čitamo slovo po slovo ili we are able to spell words correctly.

Ko ima još neku dilemu tim povodom neka svrati ovde, lepo će se zabaviti i ponešto naučiti.

Međutim, sve više smo skloni da to prepustimo kompjuteru, Spell Checker – a computer program that corrects spelling mistakes, može se u ovde baciti pogled na raniji post The Spell Checker Poem – koliko je pouzdan Spell Checker program ovde .

He is a good speller, znači da neko dobro poznaje pravopis.

E sad dolazimo do sledećeg nivoa značenja reči spelling, to spell, baš onog, koji nam je potreban:

-to name or write in order the letters constituting a word,

Spelling znači pravilno pisanje reči= pravopis

E to je suština, to je spelovanje tj. poznavanje pravopisa engleskog jezika. Tu sad nastaju muke, pošto je to verovatno najteže u engleskom jeziku. Sami Englezi muku muče sa tim.

Podeljeno je mišljenje i kod samih edukatora, kako treba učiti spelovanje, da li kao skup nekih pravila, kod kojih svako pravilo ima silne izuzetke ili ipak pokušati da se u svemu tome nađe neki smisao. Meni lično nisu ubedljivi ni jedni ni drugi. Verovatno zahvaljujući našem Vuku, sva ta pravila nama izgledaju sačuvaj bože.
E, zato planiram da Vam vreme nom objasnim bar neke osnovne stvari u vezi sa spelovanjem, ali sa aspekta nekoga kome je maternji jezik srpski. Pa videćemo, možda Vam se nešto dopadne, možda nešto pomogne.

Više o ovoj temi u engleskom jeziku na adresi engleski.amarilisonline.com, kategorija alfabet i pravopis