Prefiksi i sufiksi – uticaj starogrčkog i latinskog jezika

Prefiksi sufiksi – kako nastaju nove reči

Kako su nastale reči je pitanje na koje niko nema baš apsolutno pouzdan odgovor. Ali, bilo da se bavimo gramatikom sopstvenog jezika ili učimo engleski, nemački jezik, kad tad ćemo nabasati na sledeće pitanje

Građenje ili tvorba reči


Reči koje nisu nastale od drugih reči su proste.
Reči koje su nastale od drugih reči nazivamo tvorenice.

Prefiksi sufiksi – definicija i objašnjenje

Generalno gledano, nove reči nastaju kada se na osnovu – koren, polazna reč, doda neki nastavak:

  • koji ide na kraj, iza reči – sufiks

  • ispred reči – prefiks.

     

  • Primeri:
    sufiks – zima, zimovati
    prefiks – cvetati, procvetatiDanas vam neću pričati samo o našem, srpskom jeziku, nego i o engleskom i nemačkom a priča se može odnostiti i na neke druge jezike iz evropske porodice jezika.
  • Svi ti jezici su bili pod velikim uticajem latinskog i starogrčkog jezika, tako da postoje reči, koje su nastale kombinacijom sufiksa ili prefiksa, koje svoje poreklo imaju u tim starim jezicima, tako da su stvorene gotovo internacionalno razumljive reči.

Da krenemo od prefiksa i sufiksa
Latinski fixus – postaviti, učvrstiti, je u osnovi ova dva pojma, koja isto zvuče i na srpskom i na engleskom. Nemački – Präfix, das; Suffix, das

Nešto modernije, ko ne bi želeo danas da ima benefit, tako moderna reč ušla je i u naš jezik, (korist ili ne daj bože ćar su totalno demode)
Bene na latinskom znači dobro, benigno je dobroćudno.

Bio na grčkom znači život, pa je biologija nauka o životu, eng. biology ili nem. die Biologie. Tu je i biografija kada pišemo o nečijem životu.

Zvezda je na starogrčkom aster pa će i astronomija i astrologija uglavnom na svim jezicima zvučati veoma slično.

Latinsko dicere u značenju reći -speak, tell, say je u prefiks u mnogim rečima kao – diktat, dictate (eng), Diktat,das (nem) a gde bi tražili reči za ono što želimo reći nego u dictionary, rečnik.

Meter u značenju meriti, sem u svojoj osnovnoj reči javlja se i npr. kod termometra, thermometer (eng) ili
Thermometer, das (nem).
Ovo je samo uvod u mnogo širu temu, koji god da je jezik u pitanju(srpski, engleski ili nemački) a to je Građenje reči i najčešći prefiksi i sufiksi

Pročitaj: Homonimi, objašnjenje, primeri