@ znak, majmunče i njegov rep

Znak majmunče, at sign – istorija

Kako je nastao čuveni i široko rasprostranjeni at sign, @, majmunče, der Klammeraffe. Priča je verovatno poznata, ali hajde još jednom da je ispričam.

Majmun i njegov rep

Postoji jedna vrsta majmuna, latinski naziv joj je Ateles fusciceps ili majmun pauk, poznata po svom dugom repu, koji mu omogućava bolju navigaciju i spretnije kretanje po visokim krošnjama drveća.

Rep mu je duži od ukupne dužine tela i izgleda ovako:
"majmun pauk Ateles fuscipes"
foto

Baš taj majmun je, kako priča kaže, bio nečija inspiracija da se ovo u suštini obično slovo sa neobičnim produžetkom, koje podseća na neki nestašni repić, nazove majmunče.

Majmun i at sign su povezani u mnogim svetskim jezicima, recimo u nemačkom, kao što sam već navela, (ukucajte u pretraživač slika der Klammeraffe, pa će sve biti jasnije).

Inače ovaj znak je bio prisutan mnogo pre kompjuterske ere.

Pročitaj: Znak &, ampersand, et znak

Znak majmumče – kako je nastao

Postoje dva tumačenja, kako je nastao @ simbol.

1.- 1536 godine jedan italijanski trgovac, sa privremenim boravkom u Španiji, napisao je pismo, tačnije popisao je svoju robu i i ovaj znak je koristio da bi označio amfore, tačnije količinu vina koju je sadržavala svaka amfora.
"prvo majmunce ili at-sign"
foto

Ipak je taj znak evoluirao i počeo je da se koristi i u drugim jezicima za oznaku at – po ceni od

The “@” symbol. . .
used by grocers and accountants throughout the English-speaking world to indicate a rate, or cost per unit, as in “10 gal @ $3.95/gal” [ten gallons at three dollars and ninety-five cents per gallon]

2. Sam znak je malo neobičan a za to postoji drugo objašnjenje, tj. da je nastao putem ligature, što bi bio tipografski termin, koji govori o dva znaka, koja se iz nekih razloga spajaju u jedan.

Primer – ćirilična slova LJ i Nj su ligature.
Ovde se najverovatnije radi o spajanju dva slova – a i d

Bilo kako bilo, presudio je Ray Tomlinson godine 1971 i odlučio je da baš taj znak pokazuje da je korisnik koga tražimo baš na nekom servisu – at , recimo, @gmail ili @yahoo. Što da ne, pošto je osmislio princip slanja mejlova, njegovo je bilo pravo i da bira.
A ostalo je istorija.

1 COMMENT

  1. A za nas koji se bavimo računarima od “onomad” 🙂
    MATERSPACE SIGN… 🙂 I cela paleta značenja onima koji se danas bave programiranjem 🙂

Comments are closed.