Šta je Pumpkin – tikva ili bundeva

Šta znači Pumpkin – engleski jezik

Približava nam se Halloween, 31-og oktobra. Sada je moderno slaviti sve te američke praznike, pa pomislih, red je malo da se pripremimo, da vidimo šta to slavimo, šta znamo o tom da kažem uslovno rečeno, čuvenom američkom prazniku.

Pre toga, pošto je pumpkin, neka vrsta neizbežnog simbola, logično je pitanje, šta je pumpkin – tikva ili bundeva ili i jedno i drugo? Imamo li mi toga uopšte?

"američka bundeva, pumpkin"

Ovo je pumpkin!

I ne, nije ni tikva ni bundeva, bar nije uobičajena na ovim prostorima.

Mi u jesen jedemo bundevu, pravimo pitu ili je pečemo. Doduše, s obzirom koliko je zdrava, mogli bi malo češće da je jedemo, ali..

Dakle bundeva!

Winter Squash

je bundeva, tikva, kako je ko već zove, zato što je zrela za upotrebu u kasnu jesen, tako da se, zato što dugo može da se sačuva, jede i zimi.

"tikvice"

Summer squash ili tikvice

kako ih mi zovemo, su vrsta, koja za razliku od svoje zimske rođake ima tanku koru, koja je jestiva a seme joj nije jestivo kod pojedinih vrsta.

Gourds su tikve, sve vrste dekorativnih tikvi i one nisu za jelo.

"Gourds, ukrasne tikve"
Ranije su imale upotrebnu vrednost : Vrgovi su posude pravljene od tikve i bili su namenjeni za kućnu upotrebu ili da se nose sa sobom na put ili prilikom čuvanja stoke, rada u polju.

Da rezimiramo, pumpkin jesu botanički gledano vrsta winter squash, ali su se svojim simboličkim značenjem, kao i velikom zastupljenošću u jelovniku Severne Amerike postali značajniji nego ceo red kome pripadaju.

Dakle, ako imate želju da za Halloween pravite Jack o’ the lantern, potrebna vam je pumpkin.Ako ste je nabavili, ništa lakše, postoje gotove šeme za pravljenje pravog američkog štimunga.

Još malo podataka o bundevama, tikvama, pumpkin.
Poreklo vode sa američkog tla, spadaju u tzv. tri sestre, koje su hranile američke Indijance – kukuruz, pasulj i pumpkin.

Indijanci su naučili prve doseljenike, kako da gaje i koriste pumpkim i to se pokazalo vrlo uspešnim.

Od tada se od pumpkin pravi recimo supa ili čuvene američke pite od bundeve.
Kupuje se kao pire od bundeve i dalje se koristi u raznim receptima.
Obično se u SAD kupuje kao gotov pire od bundeve, spreman za primenu u raznim receptima.

 

3 COMMENTS

  1. A zar se ove naše tikvice ne zovu zucchini? Šta je onda zucchini?

    Pozdrav tetka Amarilis

    ***

    • Zucchini su podvrsta summer squash, kao naše samo, malo zelenije, tipične za italijansko područje i koliko ja znam, spremaju se sa korom.

      Ljubi te teta Amarilis 🙂

Comments are closed.